Melegburkolat fajták A-tól Z-ig

Hideg és melegburkolatok: mi is a különbség köztük? Különböző szabványok határozzák meg, hogy mely burkolatok tartoznak a meleg, és melyek a hidegburkolatokhoz. Egyszerűen (és pontatlanul) úgy fogalmazhatunk, hogy azok a melegburkolatok, melyeknek kellemesebb a hőérzete, mint a hidegburkolatoknak. A melegburkolatok általában rugalmas burkolatok. Persze vannak köztük különcök, mint mondjuk a műgyanta, ami egy kicsit ez is, egy kicsit az is. Ami viszont a pontos besorolásnál sokkal fontosabb, hogy minden esetben olyan melegburkolat fajták jussanak eszünkbe, ha otthonunkba, irodánkba, raktárunkba, üzlethelyiségünkbe vagy éppen szállodánkba keressük az ideálist típust, ami megfelel a helyiség igénybevételének, rendeltetésének, esztétikus és praktikus is egyben. Alábbiakban számba vesszük a legnépszerűbb melegburkolatokat, fontosabb előnyeiket és hátrányaikat.

Melegburkolat fajták

Melegburkolat fajták

Mik is azok a melegburkolatok?

Ahogy már a bevezetőben is kitértünk rá, nincs egyetemleges definíciója a melegburkolatoknak, illetve országonként változó, hogy mely padlóburkolatok tartoznak ebbe a kategóriába. Azt általánosságban elmondhatjuk, hogy a magasabb hő-és komfortérzettel rendelkező burkolatokat sorolhatjuk ide. A melegburkolatok fajtái is több szempont szerint csoportosíthatóak, de alapvetően két nagy halmazt különböztetünk meg: a rugalmas burkolatokat és a faburkolatokat.

Rugalmas burkolatok közé tartoznak:

 • PVC burkolatok
 • vinyl padlók
 • gumi burkolatok
 • linóleum burkolatok
 • szőnyeg burkolatok

Faburkolatokhoz sorolhatjuk a:

 • parkettákat
 • laminált padlókat
 • parafa burkolatokat

Népszerű melegburkolatok fajtái

Az alábbiakban összegyűjtöttük a melegburkolatok fajtáit, melyek akár magán, akár közületi célra alkalmasak lehetnek. Mindenképpen fontos szem előtt tartani, hogy az esztétikum és a költséghatékonyság mellett a helyiség igénybevételének, a fűtés típusának (kiváltképp padlófűtés esetén), a helyiség rendeltetésének is megfelelő burkolatot célszerű választanunk annak érdekében, hogy a padlónk hosszú életű és esztétikus maradhasson. Lássuk a legnépszerűbb melegburkolatok típusait, alkalmazásuk előnyeit és hátrányait.

 1. PVC burkolatok – A PVC padló az egyik legmagasabb hőszigetelő képességgel rendelkező burkolat, emellett pedig ma már a káros anyag kibocsátása is elenyésző. Kopásállóságuknak megfelelően mind lakossági, mind közületi felhasználásra alkalmasak, éppen ezért felhasználási területük szempontjából két részre oszthatók: lakossági és ipari/közületi PVC-k. Ami leginkább megkülönbözteti őket egymástól az a kopásálló réteg vastagsága. Népszerűségük a magasfokú járáskomfortnak, a kopogóhang-gátló tulajdonságuknak, hő- és zajszigetelő tulajdonságunka, könnyű tisztíthatóságuknak, könnyű telepíthetőségüknek és jó ár/érték arányuknak köszönhető.
 2. Linóleumok – A linóleum a közhiedelemmel ellentétben egy környezetbarát és komfortos burkolat. Gyártástechnológiája teljes mértékben kizárja a műanyagokat, lágyítókat és mesterséges színezékeket, természetes anyagokból készül. A neve a lenre utal, aminek olajából a linóleum cement készül fagyantával. Hozzáadott mészkő őrlemény és faliszt egészíti ki, és az így kapott granulátumot forgó hengerpár között alakítják egyenletes vastagságúvá. Magas zajszűrő tulajdonságokkal rendelkezik, ráadásul kiválóan alkalmas közösségi területekre, hiszen kialakításának köszönhetően a baktériumok növekedését is gátolja.
 3. Szőnyegburkolatok – Legnagyobb előnyük a jó hőszigetelőképesség és a jó hanggátló képesség. Nagyfokú komfortérzetet nyújtanak, így képesek otthonosságot, melegséget varázsolni bármilyen helyiségbe, legyen szó családi házról, irodáról vagy szállodáról. Tekercses és modul változatokban is elérhetőek. Kopásállóságuk, vastagságuk, összetételük pedig igen változatos; valamint a gyártók szín és mintaválasztékából könnyen az adott tér és annak igénybevételéhez alakíthatjuk választásunkat.
 4. Gumiburkolatok – A gumiburkolatok sokféle színben, mintázattal, felületi kialakítással kaphatóak. Ezeket tornatermekbe, konyhákban, lépcsőházakban, közösségi helyiségekben érdemes felhasználni könnyű tisztíthatóságuk miatt. A jó minőségű gumiburkolatok magas kopásállósággal rendelkeznek, ebből adódóan meglehetősen tartósak, égésgátló képességük is kiemelkedő amellett, hogy csúszásgátló tulajdonsággal is rendelkeznek.
 5. Csaphornyos parketták – A csaphornyos parketta évszázados tradíciókra épülő, hagyományos, nagy teherbírású burkolatot alkot, amely szépsége és tartóssága miatt az egyik legnépszerűbb parkettaféleség. Teljes keresztmetszetében valódi, tömörfából készül.
 6. Lamella parketta – A lamella parketta egyedülálló módon ötvözi a csaphornyos és a mozaik parketta előnyeit. 10mm vastag tömör fából készül, így padlófűtött helyiségek burkolásánál is alkalmazható.
 7. Svédpadlók – Minden esetben kiváló, válogatott keményfa alapanyagból készül, ahol a mintázat szortírozása csupán a különböző esztétikai igények kielégítése érdekében történik. Természetes, otthonos közeget képesek teremteni bármilyen térben.
 8. Parafa – A parafának rendkívül jó a hő- és hangszigetelő képessége, könnyű, rendkívül tartós és nem korhad.
 9. Laminált padló – A laminált padló előnye a kedvező az ára, illetve, hogy rendkívül könnyű vele dolgozni. Emellett azt is elmondhatjuk a laminált padlóról, hogy higiénikus, környezetbarát megoldás, könnyű karbantartással és magasabb komfortérzettel. Ám könnyen megsérül, karcolódik és az ütéseknek kifejezetten gyengén áll ellen.
 10. Vinyl (LVT) burkolat – A vinyl padló egy többrétegű, speciális műanyag, amely megfelelő merevséggel és kopásállósággal rendelkezik. Van rajta UV-réteg is (UV-álló), így a napfény kevésbé károsítja a hagyományos PVC padlóhoz képest, valamint keményebb felülettel is rendelkezik elődjénél, így változatos felhasználási lehetőségével kitűnő választás lehet.
 11. WPC burkolat – A WPC (Wood Plastic Composite) teraszburkolat fa–műanyag kompozitból készülő burkolat. A fa–műanyag kompozitok olyan anyagok, melyek falisztből vagy faforgácsból (farost) és különböző termoplasztokból, azaz hőre lágyuló műanyagokból (pl. polietilén, polipropilén, PVC stb.) állnak.
 12. Műgyanta – A műgyanta padló, vagy ipari padló nem más, mint több rétegben felhordott, bedolgozáskor folyékony bevonati rendszer, amely fugákat nem tartalmaz. Ebből adódóan pormentes, jól takarítható és vízzáró felület. Ipari és kereskedelmi területeken is előszeretettel alkalmazzák, hiszen higiéniai szempontból és az aljzatba szivárgó szennyeződések megakadályozása szempontjából is remek megoldás. Lakossági felhasználása is egyre népszerűbb, elsősorban garázsok esetében, de akár bemutatótermek, üzlethelyiségek vagy éttermek esetén is használható. Legnagyobb előnye, hogy könnyen tisztítható és javítható, gyorsan elkészül és időtálló, valamint, hogy tisztántartása egyszerű.

Hogyan válasszunk melegburkolatot?

Egy helyiség burkolatának kiválasztása nem kis feladat. Számításba kell venni, hogy nem minden burkolat görgősszék álló, tehát ezek irodai környezetben nem állják meg a helyüket, hiszen könnyen elkopnak. Vizes blokkba jellemzően hidegburkolatokat szoktak választani, ám egy konyha esetén is jól körül kell járni, hogy mely burkolatok azok, amik könnyen tisztán tarthatóak. Egy szálloda esetében az esztétikum kiemelkedő jelentőséggel bír, de a nagy igénybevétel miatt a magas kopásállóság sem elhanyagolható tényező. Éppen ezért a “milyen színű legyen” kérdésen felül egyéb, speciálisabb szempontokat is érdemes számba venni a melegburkolatot kiválasztása előtt.

 • Fűtés típusának figyelembevétele (vannak melegburkolatok, melyek padlófűtéshez is alkalmasak)
 • A burkolatot érő természetes fény mennyisége (bizonyos burkolattípusok könnyen színüket vesztik, ha állandó, közvetlen napfénynek vannak kitéve)
 • Mennyi nedvesség fogja érni a burkolatot (bizonyos melegburkolatok ellenállóbbak, ha víz éri őket, mint társaik)
 • Mekkora igénybevételnek lesz kitéve a burkolat (nagyobb igénybevételének kitett helyiségekben vegyük számításba a kopásállóságot és a könnyű cserélhetőséget is)
 • Lépészaj tompítása mennyire fontos az adott helyiségben
 • Ne feledjük azt sem, hogy bizonyos melegburkolatok felülete kevésbé csúszik, mint társaiké
 • Orvosi rendelők esetében fontos, hogy olyan burkolatot válasszunk, ami gátolja a baktériumok elszaporodását

Mindezek mellett természetesen az is fontos, hogy a kiválasztott burkolat megjelenésben is illeszkedjen a helyiség hangulatához, harmonizáljon a falakkal és a bútorokkal. Valamint nem elhanyagolható kérdés a költséghatékonyság sem. Mivel számtalan szempontot figyelembe kell vennünk az ideális burkolat kiválasztásához, így érdemes szakemberhez fordulnunk a döntés meghozatala előbb, hiszen a vásárlói igények megismerése és a terület feltérképezés után már garantáltan a legjobb megoldást tudják prezentálni, valamint a beszerzésben, majd a burkolat fektetésében is segítségünkre lehetnek.

Röviden összefoglalva tehát a melegburkolat fajták széles palettájával érdemes egy kicsit közelebbről is megismerkednünk, ha felújtásban vagy egy új épület kialakításában gondolkodunk. Szűkítsük le két-három szimpatikus típusra az érdeklődésünket, majd egy szakember segítségével válasszuk ki az igényeinknek legmegfelelőbbet. A burkolat fektetését feltétlenül bízzuk melegburkolókra, akik garanciát vállalnak munkájukra és ne feledjük: egy burkolat élettartamát könnyen megnövelhetjük azzal, ha a gyártó és a kivitelező szakember útmutatásainak megfelelően karban tartjuk és tisztítjuk azt.