Mi az a vinyl padló

Minden esetben fontos, hogy egy építkezés vagy felújítás során a beltérben a festés és a hidegburkolatok mellett a melegburkolatokat is körültekintően válasszuk ki, legyen szó irodáról, szállodáról vagy akár egy családi házról. A design és az ár-érték arány mellett figyelembe kell vennünk azt is, hogy a helyiség rendeltetésének leginkább megfelelő, időtálló, könnyen tisztán tartható burkolattípus mellett döntsünk, amit megfelelő szakmai háttérrel rendelkező kivitelező csapattal készítettünk el. Cikkünkben most elsősorban a vinyl burkolatokat mutatjuk be: választ kapunk arra, miért érdemes a burkolat mellett dönteni, mit is takar pontosan az elnevezés, milyen típusai vannak és mi az oka a vinyl padlók népszerűségének. Kiderül, mik az előnyei és a hátrányai, illetve hogyan válasszuk ki a megfelelő típust.

Mi az a vinyl padló

Mi az a vinyl padló

Mi pontosan a vinyl padló?

Először is tisztázzunk néhány alapfogalmat: a vinyl padlók alatt a köznyelv az LVT (Luxury Vinyl Tiles) burkolatokat érti. Magyarországon a tekercses anyagokat PVC padlóként vagy linóleumként ismerik a legtöbben, ebből kifolyólag amikor a vinyl padlót említjük, mindenképp egy moduláris, lapokból álló burkolóanyagra gondolunk – amolyan “PVC csempére”.

A nagy favorit

A vinyl burkolatok népszerűsége tagadhatatlan, melynek titka sokoldalúságukban rejlik. A modern terek és a klasszikus enteriőrök szerelmesei is megtalálhatják köztük a számukra tökéletes típust, amely nem csupán az otthonunkba – a hálószobától a vizesblokkon át a konyháig -, de akár szállodai szobákba és az irodákba is tökéletesen alkalmas. A piacon széles termékpaletta érhető el színárnyalatok és anyagvastagság, valamint kiviteli formák tekintetében is. Ha klasszikus fa erezetes burkolatra vágyunk – amely szinte megszólalásig hasonlít az igazi fára -, éppúgy megtalálhatjuk a számunkra tökéletest, mintha nagyobb kopásállóságú, vastagabb burkolatot keresünk. Egyszerű karbantartású, és rendeltetésszerű használat mellett meglehetősen időtálló burkolatról beszélhetünk. Ismerkedjünk meg közelebbről ezzel a közkedvelt melegburkolattal.

Tények és tévhitek

Miből készítik a vinyl burkolatot?

Gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy sokan összetévesztik a vinyl burkolatokat a PVC padlók kínálatával, ami részben igaz, de valójában mégsem. Ugyanis a vinyl padló egy új típusú PVC, aminek a felülete keményebb, nem az a klasszikus PVC, amire az emberek általában asszociálni szoktak. A képzavar valószínűleg abból adódik, hogy a régen divatos linóleum hasonlít a tekercses vinyl padlóhoz, ám még véletlenül sem ugyanarról a burkolattípusról beszélünk. Manapság a vinyl-ek egy magasabb minőségi szintet képviselnek, emellett pedig meglehetősen esztétikus látványt nyújtanak és számtalan mintázatban kaphatóak (pl. fa vagy kőhatású modellek).

Hogyan épül fel a vinyl burkolat?

A vinyl burkolat szerkezete általában négy rétegből áll: az alapréteg feladata a stabilitás biztosítása, majd a fotóréteg következik, ami a mintázatért felelős. Erre kerül rá a PVC réteg, arra pedig a rugalmas, elasztikus felületi védőréteg. A fedőréteg PUR bevonata adja a magas kopásállóságot.

Milyen típusai vannak a vinyl burkolatoknak?

 • Ragasztós – tartósan le kell ragasztani őket egy kiegyenlített aljzatra
 • Úsztatott rendszerű – “clickes” – meglévő stabil burkolatra is könnyen telepíthetőek és visszabonthatók
 • Loose-lay (elsősorban álpadló esetén használt típus, amelynek lényege, hogy a vinyl paneleket közvetlenül az aljzatra helyezzük ragasztóanyag nélkül)

Mikor érdemes vinyl padló mellett dönteni?

A vinyl padló előnyei

 • A vinyl padlók szinte bármilyen meglévő padlóra rárakhatóak (kivéve padlószőnyeg) bontás nélkül
 • Vízálló tulajdonsága miatt szobák és irodák mellett a vizes helyiségekben is megállják a helyüket
 • Telepítése gyors (házilag is meg lehet vele próbálkozni), a klikkes vinyl padló a lefektetése után ráadásul azonnal járhatóvá válik
 • Megjelenésében sokoldalú: mintázhat akár követ, fát, vagy keltheti a kerámia látványát is
 • Tartós, magas kopásállóságú kivitelben is elérhető, mely megfelel az üzletekben, szállodákban vagy irodákban lévő komolyabb igénybevételnek is
 • Könnyen tisztán tartható, nem igényel komolyabb karbantartást
 • Ár-érték aránya kiemelkedő

Vinyl burkolatok hátrányai

 • Jelentős a hőtágulása, ezért érzékeny a nagyobb hőmérséklet változásra
 • A vinyl alapvetően nagyon tartós, de lágyabb, mint a legtöbb laminált padlóhoz gyártott anyag, így a nem rendeltetésszerű használata során sérülékeny lehet
 • A vinyl burkolatok fedőrétege nem UV-álló, így idővel elhalványulási vagy elszíneződési jelek mutatkozhatnak rajta, óvni kell az erős napfénytől
 • A vinyl padló biológiailag nem lebontható, és nehéz újrahasznosítani

Milyen helyiségekbe ajánlott vinyl padlót lerakni?

A korábban említett pozitív tulajdonságaink hála a vinyl burkolatok szinte minden helyiségben megállják helyüket. Kellemes, barátságos hangulatot tudnak kölcsönözni hálószobába vagy szállodai szobákba, praktikus megoldást jelentenek tartósságuk miatt irodahelyiségekbe, de vízálló képességük miatt a vizes blokkba is ideálisak.

A vinyl burkolat tökéletes megoldás lehet:

 • Fürdőszobába
 • Konyhába
 • Hálószobába és nappaliba
 • Gyerekszobába
 • Irodahelyiségekbe
 • Szállodákba
 • Üzlethelyiségekbe

A vinyl padló telepítésének menete

Ahogy már említettük is, három különböző típusát különböztetjük meg kivitel szempontjából ennek a burkolattípusnak, telepítésük pedig ennek megfelelően a következő:

 1. A klikkes megoldás mellett döntenek a legtöbben, ugyanis ebben az esetben az elemeket egyszerűen egymásba pattintva, ragasztás nélkül lehet lerakni. Egyes klikkes vinyl padlólaptípusok esetében a sérült elemeket bármikor könnyen cserélni lehet. Ebben az esetben nincs szükség arra, hogy a lapokat a padlóhoz ragasszuk, mert a klikkes megoldás egyben tartja az egész padlófelületet. Nem csak az újonnan kiegyenlített aljzatra lehet fektetni, hanem a megfelelő padlóhoz való alátét kiválasztásával akár csempére, parkettára is fektethetjük.
 2. Ha a ragasztós változat mellett döntünk, a legfontosabb, hogy szennyeződésektől mentes zsír-és pormentes felületre történjen a vinyl-speciális ragasztó felvitele.
 3. A vinyl padló lerakásánál öntapadós kivitel esetében érdemes egy alapozóréteget, vagy alátétfóliát is felvinni a felületre.

 

Reméljük, hogy cikkünkből mindenki választ kapott a kérdéseire: mi a vinyl burkolat, mikor érdemes emellett a burkolat típus mellett dönteni, mik az előnyei és a hátrányai, milyen típusai vannak. Ha hosszan tartó, esztétikus és könnyen tisztán tartható melegburkolatot keresel, akkor a vinyl-t neked találták ki. A megfelelő típus kiválasztásában és telepítésében, vagy bármilyen felmerülő kérdés esetén keresd a Floortissimo csapatát bizalommal.