Melegburkolás kisokos: vinyl padló lerakása

A vinyl padlóval kapcsolatban még mindig sokaknak ellenérzésük van, mert a gyenge minőség és a 1970-es évek mintái és színei jutnak először az eszükbe. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a különböző melegburkolatok anyagának összetétele sokszor hasonló, és mélyebb ismeretekre van szükség ahhoz, hogy felismerjük a különbséget. Ez a tudás azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legalkalmasabb padlóburkolatot. Éppen ezért, jöjjön most egy kis ízelítő a vinyl burkolatok világából! Az alábbiakban megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket ezzel a burkolattípussal kapcsolatban, azaz, hogy milyen anyagok ötvözeteként jött létre, mik az előnyei és a hátrányai, milyen széles a választék ebből a burkolattípusból, illetve mire érdemes figyelni a vinyl padló lerakása során.

Vinyl padló lerakása

Vinyl padló lerakása

Mi is az a vinyl és mitől annyire népszerű?

Mielőtt megismerkednénk a vinyl padló lerakásnak csínjával-bínjával, tudjunk meg többet először magáról a burkolatról. A vinyl (másnéven LVT) padlók anyaga PVC, a laminált padlóburkolatnál esztétikailag és minőségét tekintve pedig egy jóval magasabb kategóriát képvisel. A vinyl padló felülete sokkal keményebb lehet (kopásállóságtól függően) – és egyszersmind ellenálóbb is – mint a PVC padlóé. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szerkezete négy rétegből áll. Az alapréteg a stabilitást biztosítja, melyre a fotóréteget helyezik – ez adja a vinyl burkolat mintázatát -, majd erre kerül a PVC védőréteg, legfelülre pedig a rugalmas felületi védőréteget helyezik. Ezt a felületi védőréteget „PUR”-nak nevezzük. A felületkezelés közben finom szemcsében folyékony polyuretánt permeteznek az anyagra, ezzel kialakítva a felületvédelmet, így ez a réteg ellenállóvá és kevésbé sérülékennyé teszi azt.

Az így kapott padlóburkolat tehát nemcsak esztétikus, hanem meglehetősen időtálló is. A vinyl burkolatok ma már megjelenésükben gyakorlatilag bármit mintázhatnak – követ, fát, vagy akár kerámia hatást is elérhetünk vele. A legnépszerűbbek mégis a famintás vinyl padlók, ezek ugyanis nagyon hasonlítanak a valódi fára.

Nem meglepő tehát, hogy a vinyl burkolatok meglehetősen népszerűek manapság, hiszen

  • ellenálló, komplex anyagból készülnek
  • széles szín-és minta választékból szemezgethetünk
  • gyorsan és könnyen fektethetők
  • csúszásmentes felületüknek köszönhetően biztonságosak
  • esztétikus, modern megjelenést nyújtanak
  • tartósak és magas a kopásállóságuk

A vinyl padló lerakásának típusai

A vinyl burkolatokat lerakásuk módja szerint a legcélszerűbb kategorizálni. Ennek megfelelően négy nagy típusba rendezhetjük őket:.

1. Klikkes

A négy közül messze a legkedveltebb a klikkes kivitel, hiszen ebben az esetben a burkolás egyszerű. A vinyl lapokat egymásba illesztéssel, ragasztás nélkül lehet lerakni, sérülés esetén pedig egy-egy elem könnyen cserélhető, nagyobb bontási munkálatok nélkül.

2. Ragasztós

A másik típusa a ragasztós változat. Ebben az esetben feltétlenül ügyeljünk rá, hogy szennyeződésektől mentes, pormentes felületre történjen a burkolat fektetése. A ragasztó pedig mindenképpen a vinyl burkolat gyártójának ajánlása szerint kerüljön kiválasztásra és felhasználásra. A burkolás időtállóságát ugyanis ez legalább olyan mértékben befolyásolja, mint a szakszerű fektetés.

3. Öntapadós

A harmadik, az öntapadós vinyl burkolat, mely alapvetően lakossági felhasználásra alkalmas.

4. Loose lay

A loose lay típus szabadon fektethető fixálóba, tehát ragasztók nélkül telepíthető csúszásgátló hátoldalának hála, így nagyon népszerű az álpadlós irodaházak nagyobb forgalmat bonyolító helyiségeiben.

Mi alapján válasszuk ki a tökéletes vinyl burkolatot?

A vinyl burkolat flexibilis, ellenálló és vízálló anyagképzése, remek hangszigetelő képessége miatt az egyik legnépszerűbb burkolattípus a piacon. Sokat nyom a latba az is, hogy nagyon hitelesen adja vissza mind a fa, mind a természetes kő vonásait. Az ára a drágább laminált padlóra jellemző költségekkel vetekszik, ám sokkal tartósabb azoknál. Természetesen az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ez az állítás akkor állja meg a helyét, ha a használatbavételének megfeIeIő kopásállóságú vinyl burkolatot választunk. Ehhez érdemes szakemberrel egyeztetni, melyhez a legcélszerűbb személy a kivitelező, aki akár mintakönyvet is tud mutatni, ajánlani gyártót és be is tudja szerezni/a helyszínre szállítani az anyagot igény szerint. Nem mindegy ugyanis, hogy egy szálloda nagy forgalmú recepciójára, vagy egy kisebb igénybevételnek kitett tárgyaló helyiségbe szánjuk-e majd az adott burkolatot.

Mintáját és színét tekintve szinte csak a képzeletünk szabhat határt nekünk, hiszen a trendek évről évre változnak, a termékpaletta pedig bővül minden gyártónál. Ennek ellenére a fa mintás burkolatok örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, de árnyalatban, erezetben és mintában itt is bőven van választék.

Természetesen a választásnál érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen lesz a fal színe, a bútorok stílusa, mennyire világos az érintett helyiség és mennyire fog koszolódni a burkolat.

A klikkes vinyl padló lerakása

Ahogy azt már fentebb is említettük, a vinyl burkolatok közül a klikkes változat a legnépszerűbb, hiszen lerakása egyszerűbb, mint a ragasztós változaté, és egy-egy lap esetleges sérülése esetén a csere is könnyebb. Ennek ellenére a klikkes változattal való burkolás sem gyerekjáték: ha szép, egységes, és tartós burkolatra vágyunk, ami nem fog felpúposodni vagy éppen elmozdulni, akkor jónéhány alapszabályt be kell tartanunk.

1. A terület előkészítése a burkolat lerakása előtt

Minden melegburkolat fektetése során ez az első és legfontosabb mozzanat. Ha egy alapos tisztítást követően rendelkezésünkre áll a megfelelő minőségű aljzat, akkor neki is láthatunk a feladatnak. Ha viszont a felület egyenetlen, akkor feltétlenül szükséges a hézagok eltüntetése, hogy egységes felületet kapjunk, amin nem fog mozogni a vinyl. Éppen ezért ajánlott egy szakemberrel ellenőriztetni a burkolandó területet, és amennyiben szükségesnek látja, úgy önterülő aljzatkiegyenlítővel kell megfelelő minőségűvé tenni azt(ezt mindenképpen szakemberrel végeztessük).

2. Akklimatizáció

Mielőtt nekikezdünk a munkához, akklimatizálni szükséges a padlólapokat. Ehhez közel 24 órára meleg helyen kell lennie a burkolatoknak (hő hatására az anyag minimálisan tágul, így ha hideg anyagot fektetünk, a fűtés hatására meg fog dagadni, és felpúposodhat az illesztéseknél).

3. Az első sor

Kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy az első elem a csapjával a fal felé nézzen, majd illesszük hozzá a rövid oldal mentén pontosan a következő lapot (ebben nagy segítség lehet egy gumikalapács). Nagyobb helyiségekben, ahol a teret nem töri meg válaszfal, az első sort középen tegyük le (egyébként kerülhet közvetlenül a fal mellé). Ha letettünk egy sort, az újat mindig legalább 30 cm eltolással kezdjük, ami akár lehet az előző sorból visszamaradt utolsó darab, de ha a lap pont végig ér, akkor egy kisebb darabot le kell vágnunk a következő sor megkezdéséhez. Az elemeket minden esetben a beeső fénnyel egy irányba kezdjük el lefektetni.

4. A burkolás menete

A klikkes kivitel esetén a lapokat egymásba pattintva ragasztás nélkül lehet lerakni. Az összepattintáshoz használt úgynevezett zárak gyártónként eltérnek, ezért ügyelni kell rá, hogy mindig az adott csatlakozási technikának megfelelően illesszük össze a lapokat. Minden esetben balról jobbra haladva dolgozzunk és a lapokat hosszirányban fektessük le. Sosem feledkezhetünk meg róla, hogy minden esetben biztosítanunk kell körülbelül 5 milliméter széles működési légrést a falaktól, csövektől vagy küszöbtől. Ezeket a hézagokat még szilikonnal sem szabad kitölteni – az utolsó sor lerakásánál különösen oda kell erre figyelni!

+1 Kiegészítés

Klikkes vinyl padló esetén párazáró fóliára nincs szükség feltétlenül, de hasznos, ezért nem árt erről is szakemberrel egyeztetnünk.

Egyéb hasznos tippek

A vinyl padló alátét szintén hasznos, mert egyrészt csökkenti a lépések zaját, másrészt pedig kényelmesebb járást biztosít, sőt, képes eltüntetni a kisebb felületi egyenletlenségeket is, valamint hőszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezek az alátétek a ragasztós vinyl padló lerakás során nem jöhetnek szóba, hiszen ott közvetlenül az aljzathoz kell rögzíteni a lapokat.

Nem tűnik bonyolultnak igaz? Ennek ellenére sok-sok apró buktató van a klikkes vinyl burkolat fektetése kapcsán. Éppen ezért nem érdemes szakember segítsége nélkül belekezdenünk, mert nagy eséllyel vagy a végeredménnyel nem leszünk elégedettek, vagy a tartósság rovására fog menni a DIY módszer. Nem is beszélve arról, hogy ilyen esetben garanciálisan sem kérhetjük senki segítségét esetleges probléma felmerülésével kapcsolatban. Emellett pedig ha nem vagyunk elég ügyesek, úgy a közepes árfekvésű burkolat ára hirtelen a prémium kategóriába léphet (ezzel ellentétben egy padlóburkoló a lehető legkevesebb hulladék képzésével dolgozik).

 

Az elmúlt években egyre népszerűbb lett a vinyl padló, hiszen igen sok előnyös tulajdonsággal bír, lerakása pedig semmivel sem nehezebb, mint a laminált padlóé. Mindegy, hogy a ragasztós vagy a klikkes változat mellett tesszük le a voksunkat, néhány dologra azért nem árt figyelnünk. Ha tartós és szép munkát szeretnénk nap mint látni a talpunk alatt látni, akkor mindenképpen érdemes hozzáértő melegburkoló csapat segítségét igénybe venni már az első lépéstől. A megfelelő anyag kiválasztása és beszerzése is sokkal egyszerűbb szakszerű és hozzáértő támogatással!