Hogyan válasszunk padlószőnyeget?

Amit a padlószőnyegekről tudni érdemes

A padlószőnyeg még ma is az egyik legnépszerűbb melegburkolat, ami nem meglepő, hiszen magas komfortérzetet nyújt és bensőségesebbé teszi a belső tereket. Kellemes, puha tapintása, hő-és hangszigetelő tulajdonsága miatt gyakran esik rá a választása az iroda-és szállodatulajdonsoknak. De mégis milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani a megfelelő típus kiválasztásánál? 

A padlószőnyegeket többféle szempont szerint lehet csoportosítani, ám alapvetően a gyártási technológiát tekintve két nagy típusát különböztetjük meg: a tekercses- és a modulszőnyeget. Alapvetően a szőnyegpadló tekercses kivitelű volt. A modulszőnyeg egy innováció a ’80-90-es évekből, mely az irodapiac sajátos igényei hívták életre.

A legfontosabb azt eldöntenünk, hogy melyik kivitel lenne számunka a kézenfekvőbb.

A tekercses változat egységes képet alkotva, egy folyosó esetében például egyetlen illesztés nélkül futja végig és tölti be a teret, harmóniát teremtve ezzel. Szállodai burkolatoknál jellemző nagyméretű minták csak ezzel a klasszikussal valósíthatóak meg, ennek azonban ára van. A tekercses szőnyeg szabása jellemzően sok kálóval jár, illetve sérülés vagy koszolódás esetén nehéz lokálisan javítani. Éppen ezért olyan belső terek burkolására szoktuk ajánlani, mely vagy kisebb igénybevételnek van kitéve, vagy az exluzivitás, a magas komfortérzet prioritást élvez.

A modulszőnyegek ezzel szemben a szállodák esetében a tisztíthatóság és könnyű cserélhetőség miatt meglehetősen népszerűek. A nagy vendégforgalom állandó igénybevételt jelent a melegburkolatok számára is, és nincs is kiábrándítóbb látvány a szállóvendégek számára, mint egy kopott vagy foltos szőnyeg. A modulszőnyeg esetében amennyiben maradandó sérülés, vagy kitisztíthatatlan folt éri a szőnyeg egy részét, csak azt az egy modult kell kicserélni, amit érint a sérülés, mely nem zavarja hosszabb ideig a vendégforgalmat.  Emellett a modulszőnyeg másik nagy előnye, hogy magas a kopásállósága, így irodaházak hosszú folyosóit vagy éppen openoffice területeit is nagyszerűen fel lehet dobni vele, hiszen nagyon jól bírja a gurulós irodai elemek okozta megterhelést is. A színek variálásával pedig növelhetjük az irodai környezetben a dolgozók kreativitást, egyedi hangulatot és atmoszférát teremthetünk vele.

Úgy tűnik, a klasszikus sosem megy ki a divatból. Az elmúlt évtizedben sokat változott az ideális  irodai környezet kialakításáról alkotott kép, melyhez hozzájárul a sok-sok természetes fény, a modern és letisztult bútorok, a tágas terek és a természet közelségét hirdetni hivatott növények. Ám a szőnyegek kiválasztásánál (bár a kínálat színben és mintában egyaránt hatalmas, sőt a modulszőnyegeknek hála, akár maga a megrendelő is megálmodhatja a számára ideális, egyedi mintát) még mindig a szürke színt preferálják a legtöbben a közületekben.  Világszerte ez a klasszikus és cseppet sem hivalkodó szín vezeti az eladási statisztikákat méghozzá 70%-os arányban színes társaival szemben. Mi úgy véljük, néha egy kis merészség nem árt, egy mintás vagy éppen színes padlószőnyeg teljesen újjá képes varázsolni bármilyen irodai környezetet.