Mik is azok a burkolatváltó profilok?

Amikor melegburkolásról esik szó, gyakran hallható kifejezés a burkolatváltó profil, ám az avatatlan fül számára közel sem biztos, hogy egyértelmű, hogy miről is van szó és miért is olyan nagy a jelentőségük.

Először is érdemes tisztázni, hogy a burkolatváltó profilokkal különböző burkolati anyagokat csatlakoztathatunk össze. Jelen esetben nem számít, hogy azok magassága azonos vagy eltérő, hiszen a megfelelő profil kiválasztásával esztétikusan eltüntethetők a dilatációs hézagok, valamint eltakarhatók a csatlakozó burkolatok közötti szintkülönbségek. Ennek a praktikusság mellett esztétikai jelentősége is van, hiszen így stílusos átmenetet képezhetünk az eltérő burkolati anyagok találkozásánál.

(kép forrása: www.stavmat.hu)

Igaz mindez a padlóburkolatok esetében, ugyanis, ha faburkolatról beszélünk, akkor figyelembe kell venni az anyag lehetséges alakváltozását is (hőmérsékletkülönbségtől, nedvességtartalomtól függ).

Alapvetően a burkolatváltó profilokat funkciójuk szerint két csoportba sorolhatjuk: vannak a szintkiegyenlítő profilok, melyek elsődleges célja a magasságbeli szintkülönbségek áthidalása. Illetve vannak az úgynevezett egyszintű profilok, melyek pedig az eltérő burkolatok közötti átmeneteket képesek eltüntetni, igen precízen és stílusosan.

A burkolatváltó profil rögzítése ragasztással történik a burkolás során, ám gyakran csak a burkolatok lefektetését követően látható, hogy hol válik szükségessé az alkalmazásuk. Az utólagos burkolatváltót rögzíthetjük csavarozással, dübelezéssel valamint ragasztással.