Laminált padló lerakási hibák

A laminált padló egy praktikus és mutatós megoldása egy lakás vagy akár közületi intézmény burkolásának, ám sokkal több rejtett buktatója van a vele való munkának, mint azt elsőre gondolnánk. Sokan döntenek úgy, elsősorban a költséghatékonyságot szem előtt tartva, hogy a DIY módszert választják és szakember segítése nélkül készítik el a laminált padlót, ám ez gyakran megy az időtállóság vagy az egységes és harmonikus összhatás rovására. Alábbi cikkünkből kiderül, hogy mik a leggyakrabban elkövetett laminált padló lerakási hibák és az is, hogy ezek hogyan kerülhetőek el a legegyszerűbben.

Laminált padló lerakási hibák

Laminált padló lerakási hibák

Mit érdemes tudni a laminált padlókról?

A laminált padló remek döntés lehet szállodák, irodák és magánlakások melegburkolására, hiszen nem csak esztétikus, de rendeltetésszerű használat mellett egy tartós és könnyen tisztán tartható padlóburkolati megoldás is egyben (bár nagy forgalmú helyiségekbe, mint várótermek vagy folyosók nem ajánlott). Összetételét tekintve 90%-ban környezetbarát faőrleményből és egy színtartó és UV-álló impregnált dekor rétegből áll, melyet melamingyantával vonnak be a gyártás során, így az óvja a kopástól és karcolódástól a padlóelemeket. Ez a kis szerkezeti vastagságú, többrétegű padlóburkolat gyártókként, sőt gyakran típusonként változó méretű elemekből készül. Legnagyobb előnye amellett, hogy dekoratív és kialakításának köszönhetően strapabíró, hogy széles szín-, és minta választékból szemezgethetünk, ha ezt a burkolattípust választjuk. Laminált padlóval burkolni viszonylag egyszerű feladat, ám néhány alapszabályt be kell tartani a minőségi végeredmény érdekében. De ne szaladjunk ennyire előre, először nézzük meg, hogy mik a laminált padló legfontosabb jellemzői.

A laminált padló felépítése

 • A laminált lapok úgynevezett „szendvics-szerkezetűek”, tehát több, egymásra épülő rétegből állnak.
 • Alapjukat a szilárd, HDF hordozóréteg adja, mely faőrleményből készül.
 • Felső felületén impregnált, UV-álló, színtartó dekorréteg található, ez adja a burkolat mintáját.
 • Ezt egy átlátszó, kopás- és karcálló, kemény, melamingyantás védőréteg fedi.
 • A laminált padlólapok alsó felületét a felső réteggel azonos szilárdságú, szintén gyantás hangcsillapító réteg fedi.

Anyagvastagság és a lapméretek

 • Az elemek vastagsága általában 6-12 mm (padlófűtésre is alkalmas).
 • A lapok mérete általában 1324×191 mm vagy 1324×329 mm, de gyártóktól függően, ettől eltérő méretű lapokkal is találkozhatunk a piacon.

Mintázat

A laminált padló színe és mintázata szinte bármilyen lehet, de a legnépszerűbb még napjainkban is a természetes faanyagok erezetét, színtónusait utánzó burkolóanyag. Megtalálható csempe, márvány, kő mintában és színben is a gyártók kínálatában.

Kiviteli típusai és fektetése

Kivitelét tekintve a laminált padló lehet csaphornyos, egymásba akasztható és összepattintható (klikkes), bár manapság már leggyakrabban a legutóbbi típussal találkozhatunk.

Kopásállóságuk

Ahogy fentebb megjegyeztük, a laminált padló egy strapabíró és ellenálló padlóburkolat, ám nagyon fontos, hogy rendeltetésének megfelelő kopásállóságú anyagot válasszunk. Ellenkező esetben a nagyobb igénybevétel esetén hajlamos a gyors kopásra. Ennek megfelelően két nagy típust különböztetünk meg: a lakossági és a közületi terekbe szánt laminált padlókat. Előbbi esetében a lapok kisebb kopásállósággal rendelkeznek és vastagságuk is kisebb (6-8 mm). Utóbbi viszont – melyet leginkább irodákba és üzletekbe szoktak alkalmazni –, nagyobb kopásállósággal rendelkezik és jellemzően a vastagabb (9-12 mm) is.

Tisztítása

Ez a burkolattípus nem igényel különösebb odafigyelést a tisztántartása során, a rendszeres porszívózás és feltörlés elegendő, ám arra nagyon oda kell figyelni, hogy a laminált padlók nedvességálló tulajdonsága alacsony, így tehát a bő vizes felmosást és áztatást mindenképp kerülni kell.

A leggyakoribb laminált padló lerakási hibák

Ahogy már cikkünk elején is említettük, a laminált padló lerakása alapvetően nem tűnik nagy ördöngösségnek, ezért sokan úgy döntenek, hogy a “csináld magad” elvét követve, szakember segítsége nélkül fognak neki a burkolás folyamatának. Azonban sok olyan apróságra kell odafigyelni a padlóburkolás közben, amelyet könnyű figyelmen kívül hagyni. Így pedig a végeredmény gyakran egy hézagokkal vagy illesztési problémákkal teli, recsegő-ropogó, befejezetlen padló, burkolatváltó vagy záró profilok nélkül, mely sem esztétikus, sem időtálló nem lesz. Lássuk tehát, hogy mire kell feltétlenül odafigyelni, hogy elkerülhetőek legyenek a leggyakoribb laminált padló lerakási hibák.

1. Melyik helyiségbe válasszam?

Az első és legfontosabb, hogy olyan burkolatot válasszunk, ami a helyiség rendeltetésének megfelelő. Ebből adódóan feltétlenül figyeljünk oda, hogy a laminált padló vizesblokkok burkolására nem alkalmas, mert nem tűri jól a nedvességet, ellenben otthonos és kellemes hangulatot tud kölcsönözni egy meeting room-nak vagy egy hálószobának.

2. Akklimatizáció

Mint minden melegburkolatnak, a laminált padlónak is szüksége van akklimatizációra. Mivel a burkolatokat általában fűtetlen (nyáron hűtetlen) raktárban tárolják a helyszínre szállítás előtt, esetleg külföldről való beszállítás esetén a burkolat napokat tölt egy hideg vagy éppen forró kamionon, így elengedhetetlen, hogy a lerakás előtt a padlót bevigyük abba a helyiségbe ahová szánjuk. Ezután 48 óráig (de ha van rá lehetőség, akár 72 óráig) várjunk, hogy “hozzászokjon” a helyiség hőmérsékletéhez és páratartamához. Az anyag tágulása szempontjából ez elengedhetetlen, hiszen enélkül könnyen lehet, hogy egy hullámos vagy éppen hézagos burkolattal találjuk szembe magunkat a lerakás után néhány nappal.

3. Gyártókként eltérő laminált padlók

A laminált padló egy burkolattípus, de minden gyártó terméke eltér egymástól, ezért a fektetésük is más-más elven alapul és más előkövetelményei vannak. Érdemes minél tüzetesebben elolvasni a fektetési utasításokat. A szakembereknek is hosszú évekbe telik, hogy minden burkolat fektetési metódusát megismerjék és azt követve hozzák létre a tartós és egységes padlóburkolatot. A pontos vágások, a megfelelő eszközök és az adott típus kapcsolási technikájának elsajátítása elengedhetetlen feltétele egy szép padlóburkolat elkészítésének.

4. Az aljzat minősége

Mindennek az alapja a megfelelő aljzat, melynek tökéletesen vízszintesnek és egységesnek kell lennie. Nem lehetnek benne dombok és völgyek, apró hibák vagy akár szennyeződés, hiszen ellenkező esetben a padló kopni, recsegni fog vagy éppen hullámos lesz.

5. Az alátét hiánya

A laminált padló alá mindenképpen szükséges, hogy alátét kerüljön. Ha ezt a lépést kihagyjuk, a padlóburkolat könnyen meghajolhat, és hamar hullámossá válhat. Emellett az sem mindegy, hogy milyen alátétet választunk, hiszen ebben az esetben is igaz, hogy az olcsó nem mindig elég jó. A nem megfelelő minőségű alátét hamar fellazulhat és kilapulhat, ezért mindig a laminált padló gyártójának ajánlása szerint válasszuk ki az alátétet is. Illetve az se felejtsük el, hogy magának az alátétnek a fektetésére is nagyon oda kell figyelnünk, hiszen rossz alapokra nem lehet esztétikus burkolatot készíteni.

6. A kezdés

Sajnos, a leggyakoribb hiba fektetés közben, ha már az első sort nem megfelelően (például görbén) rakjuk le. Onnantól a következő sort –  tehát abban a helyiségben az összeset –  ahhoz fogjuk igazítani, így a burkolat elúszhat, hézagossá válhat, a visszabontás során pedig sok hulladékot termelhetünk a vágott lapok és a visszabontott, sérült elemek miatt.

7. Rossz irány

A laminált padló esetében a lapok szabadon, akár átlósan is lerakhatók, ám arra feltétlenül figyelnünk kell, hogy az elrendezés merőleges legyen a legnagyobb fényforrásra, hiszen így érhető el, hogy a lapok közötti minimális és természetes rések kevésbé legyenek láthatók. Emellett a sorváltásokra és az eltolásokra is ügyelni kell az esztétikus végeredmény érdekében.

8. Lábazat és burkolatváltó profilok

Lehet egy burkolat alapvetően szép, ha az ajtóknál és a hidegburkolatos helyiséggel való találkozásnál nem tudjuk esztétikusan és szakszerűen elkészíteni a burkolatváltásokat, vagy a vágásokat. Nem is említve a lábazatok megfelelő előkészítését és felhelyezését. Ilyen esetekben a leggyakoribb hibák, hogy a lábazatnál és a falak mentén túl szorosan rögzítik a padlót, így nem marad hely a burkolat természetes tágulására (dilatációs hézag) és felhullámosodik (vagy éppen ellenkezőleg – túl nagy hézag magad a padló és a fal találkozásánál).

Laminált padló lerakási hibák elkerülése: bízzuk inkább szakemberre a munkát

A legtöbben a költségek csökkentése miatt döntenek úgy, hogy szakember segítsége nélkül készítik el a laminált parketta burkolását, ám a fenti buktatók miatt a DIY módszer sok esetben költségesebbé válik. A nem megfelelően lerakott burkolat visszabontása közben keletkező hulladék nagyban növelheti a kezdeti költségeket. Ráadásul, ha nem szakszerűen van fektetve a burkolat vagy éppen nem a rendeltetésének megfelelő minőségű, típusú vagy kopásállóságú anyagot választjuk, akkor nem csak az esztétikai hibákkal kell majd számolnunk, hanem azzal is, hogy rövid időn belül cserélnünk kell ismét a burkolatot. Egy jó szakemberrel azonban garantált, hogy:

 • Megfelelő burkolatot választunk
 • Jó minőségű aljzatra kerül a burkolat
 • Nem lesz gond az alátét típusával vagy annak fektetésével
 • Precíz lesz a kivitelezés
 • Egységes és szép lábazatot kapunk
 • Elkerülhetjük a botlásveszélyt a megfelelő burkolatváltó alkalmazásával
 • Tartósan esztétikus teret kapunk
 • A lehető legkevesebb hulladék keletkezik a kivitelezés során

A laminált padló burkolási hibák sok-sok odafigyeléssel, utánajárással, időt és energiát nem kímélve elkerülhetőek, ha mindenképpen az-az álma valakinek, hogy saját kezűleg készítse el a padlóburkolatát. Ám sok nehézségtől és feszültségtől megkímélheti magát bárki, ha szakemberhez fordul, aki akár már az első lépésektől segít megtalálni a tökéletes burkolatot, minőségi segédanyagokkal dolgozik és munkájára garanciát vállal. A laminált padló egy szép, ellenálló és praktikus megoldás lehet bárki számára, aki emellett a burkolat mellett dönt, megfelelő kivitelezés mellett pedig hosszú évekig élvezhetjük ennek a melegburkolatnak minden pozitív tulajdonságát.