PVC padló lerakás szakszerűen

A PVC vagy más néven vinyl burkolatot még ma is gyakran összekeverik a linóleummal, pedig szignifikáns különbségek vannak a két burkolattípus között. Míg a linóleum természetes, addig a PVC szintetikus összetételű: előbbi nagy része lenolajjal kevert parafa őrleményből áll, utóbbi esetében viszont egy műanyag anyagról van szó. Éppen ezért a PVC legnagyobb előnye a linóleummal szemben, hogy néhány nap alatt készül belőle akkora mennyiség, mint a linóleumból három hét alatt.

A PVC a német Friedrich Heinrich August Klatte korszakalkotó találmánya, még 1913-ból, bár padlóburkoló anyagként csak a második világháború utáni időszakban vált elterjedté. Ma pedig már nemcsak időálló, hanem mutatós mintával készült típusok is kaphatóak abból a burkolóanyagból, amely magánlakásokban, irodákban, orvosi rendelőkben és iskolákban is tökéletesen megállja a helyét. A PVC burkolat fektetése azonban tartogathat magában némi kihívást. Az alábbiakban kiderül, hogy milyen szempontokat kell szem előtt tartanunk és mire kell odafigyelnünk, ha PVC burkolatot szeretnénk készíteni.

PVC padló lerakás

PVC padló lerakás

Kezdjük az elején

Először is azt a kérdést érdemes tisztázni, hogy miért célszerű PVC padlót választanunk a melegburkolatok közül, hiszen könnyű elveszni a laminált padlók, ragasztós vinyl padlók, klikkes vinyl padlók és szőnyegburkolatok világában. Emellett azt sem ár tudni, miből készül pontosan és milyen helyiségekben jöhet szóba elsősorban ez a burkolattípus.

A PVC padló egy rugalmas műanyag alapú padlóburkolat, éppen ezért alapanyagától, vastagságától, minőségétől függően számos területen lehet alkalmazni. Mivel ma már széles szín-és mintaválasztékban elérhető a piacon, így tulajdonképpen bármilyen design-al rendelkező helyiség burkolására alkalmas lehet, csak meg kell találnunk a számunkra legjobban tetsző típust. Népszerűségének egyik fő oka, hogy a padló felületére egy speciális műanyag bevonat kerül, így könnyen tisztán tartható. Mellette szól, hogy padlófűtéshez is alkalmazható, illetve vizes helyiségekben is megállja a helyét. Rendeltetésszerű használat mellett pedig meglehetősen strapabíró, ráadásul a padló mellett akár fal burkolására is tökéletesen alkalmas.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a PVC padló választásakor?

Kijelenthetjük, hogy a PVC burkolat egy jó ár-érték aránnyal rendelkező, sokoldalúan felhasználható burkolattípus. Ám mielőtt PVC burkolatot vásárolnánk, mindenképpen gondoljuk végig, hogy milyen helyiségbe szánjuk és pontosan milyen elvárásoknak kell megfelelnie a választott típusnak. A szín és a mintázat meghatározása mellett az sem elhanyagolható kérdés, hogy moduláris vagy tekercses változatot választunk-e. Emellett az is lényeges, hogy milyen anyagvastagsággal és kopásállósággal rendelkezik az adott típus, hiszen a megfelelő típus kiválasztása az igénybevétel függvényében nagyban megnövelheti a burkolat élettartamát.

Mindezek mellett pedig kialakításukban speciális PVC típusokkal is találkozhatunk az üzletekben, mint például az antisztatikus PVC, ami kevésbé töltődik fel. Ennek speciálisabb változata, a vezetőképes PVC viszont kimondottan olyan helyiségekbe lett tervezve, ahol az elektrosztatikus kisülés kárt okozhat az érzékeny műszerekben, eszközökben, ezért minden termelődő feszültséget el kell vezetni. Ezeket a típusokat a hálózat földeléséhez is hozzá kell csatlakoztatni. Emellett léteznek csúszásmentes és nagyobb igénybevételnek is ellenálló, vastagabb PVC burkolatok, amik tökéletesen alkalmasak akár tornatermek burkolására is.

PVC padló lerakás szakszerűen, lépésről lépésre

Most, hogy tisztáztuk, mi is a PVC padló, milyen típusai vannak és hol érdemes alkalmazni őket, mélyüljünk el kicsit a PVC padló lerakás csinjában-bínjában.

Miután kiválasztottuk a számunkra – design-jában és funkcionalitásában is megfelelő – PVC burkolatot, első lépésként el kell döntenünk, hogy magunk szeretnénk a burkolást elvégezni, vagy szakemberre bíznánk. Ha az előbbi opciót választjuk, akkor szükségünk lesz jó néhány eszközre a burkoláshoz. Íme a lista, a teljesség igénye nélkül:

 • mérőszalag
 • kétoldalas ragasztószalag
 • kés
 • padlóburkolat vágó profil
 • PVC ragasztó
 • fogazott glettelő
 • talajszintező henger

Ha szakemberre bízzuk a munkát, akkor mindezzel nem kell foglalkozunk, sőt, a burkolat kiválasztásában, beszerzésében és kiszállításában is segítségünkre lehet.

A következő lépés, hogy készítsük elő a terepet a PVC lerakása előtt. Ezt mindenképpen meg kell tennünk, ám ha melegburkolót hívunk a kivitelezés elvégzéséhez, akkor elég, ha kiürítjük az érintett helyiséget. Ha a DIY módot választjuk, akkor az esetleges bontás, a sitt elszállítása, az előkészítés és az aljzatkiegyenlítés is a mi feladatunk lesz. Az utóbbi lépés szakszerű elvégzése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a padlóburkolatunk egységes képet mutasson majd, ne mozogjon, ne legyen hullámos vagy hézagos.

Ezután (típustól függően) jöhet a szabás, beterítés, rögzítőréteg felhordása, majd a padlóburkolat fektetése. A ragasztó megfelelő felhordása és a kiszellőztetése alapvető, mint ahogy az is, hogy a ragasztóba nagy erővel szükséges belesimítani és a lapok szélei felé bedörzsölni. Az illesztéseket összevágással vagy hegesztéssel szükséges kialakítani, hogy stabil és egyöntetű legyen. Ezután jöhet a lábazat és a burkolatváltók felhelyezése.

Nem tűnik nehéz feladatnak a PVC padló lerakás, de időigényes, hiszen az előkészítéstől a burkolatváltókig minden lépés nagyfokú precizitást és türelmet, biztos kezet és némi anyagismeretet is megkövetel.

Miért érdemes inkább szakemberekre bízni a PVC padló lerakását?

Természetesen költséghatékonyabb megoldásnak tűnhet, ha mi magunk, szakember nélkül esünk neki a PVC burkolat lerakás folyamatának. Ám rengeteg időt spórolhatunk meg vele, ha egy kivitelező csapatra bízzuk A-tól Z-ig az anyagbeszerzés, a bontás, az előkészítés és a kivitelezés jelentette kihívásokat. Nézzük, milyen előnyökkel járhat mindez.

 • Az anyag kiválasztásától a keletkező hulladék elszállításáig mindent a szakember intéz.
 • A végeredmény garantáltan tökéletes lesz.
 • A PVC padló pontos méretre vágása és a szegélyek precíz illesztése miatt sem kell aggódnunk.
 • Időt és energiát (adott esetben pénzt is) spórolhatunk meg így.
 • A saját kezű, amatőr vagy félprofi munka rengeteg időt és energiát felemészthet, ráadásul egy-egy hiba esetén még több alapanyag beszerzése válhat szükségessé, ami jelentősen növelheti a kiadásainkat.
 • Irodánk, lakásunk éke lehet a padlónk.

Ha egy ellenálló, költséghatékony és mutatós melegburkolatot keresünk, akkor a PVC padló jó választás lehet. Fontos azonban odafigyelnünk arra, hogy mindenképpen a rendeltetésének megfelelő típust válasszuk, számításba véve az igénybevételt is. A PVC padló lerakás pedig akár remek kihívás is lehet egy ügyes kezű, kíváncsi laikus számára. Az egységes és harmonikus végeredmény érdekében azonban érdemes keresnünk egy jó szakembert a kivitelezési folyamathoz.