Padlószőnyeg lerakás: kérdezz-felelek

Nem vitás, hogy a szőnyeg a melegburkolatok királya, ha melegséget, otthonosságot szeretnénk csempészni a négy fal közé. Nemcsak vizuálisan, hanem hőérzet szempontjából is jó választás, hiszen talpunk számára komfortos érzést biztosít és remekül tompítja a lépészajt is. Ezek mellett hőmegtartó képességgel is rendelkezik, ráadásul színek és minták végtelen variációjában elérhető, így remek alaphangulatot adhat bármilyen belső térnek a megfelelően kiválasztott szőnyegburkolat. Igazi élvezetet azonban akkor lelünk majd benne, ha a padlószőnyeg lerakás során is mindenre odafigyelünk, megfelelő segédanyagokat választunk hozzá, ügyelünk az illesztésekre, a szegélyre és még ezer apró dologra, amire elsőre nem is gondolnánk. Hogy mik ezek pontosan és hogyan küszöbölhetjük ki, hogy valamit nagyon elrontsunk? Mutatjuk!

Miért olyan kedvelt burkolat a padlószőnyeg? 

Legyen szó családi házról, irodáról vagy szállodáról, a szőnyegburkolatoknak mindenhol van létjogosultsága. Ha megfelelő odafigyeléssel és körültekintéssel választunk, akkor hosszú éveken át adhat alapot számunkra ez a burkolattípus bármilyen tér ízléses kialakításához. Miért?

Ahogy már a bevezetőben is említettük, a szőnyegburkolatok nagyon praktikusak, hiszen:

 • Hőmegtartó képességgel rendelkeznek.
 • Csökkentik a lépészajt.
 • Melegséget és komfortérzetet sugároznak.
 • Képesek sokáig megőrizni eredeti színüket, kevésbé van rájuk hatással a beeső fény, mint más melegburkolatok esetén.
 • Számos színben és mintázatban elérhetőek, így képesek kisebb és nagyok terekben is atmoszférát teremteni.
 • Egyéni igényekhez alkalmazkodva választhatunk hosszabb és rövidebb szálhosszúságú anyagok közül.
 • A típusok között találhatunk magas kopásállóságú, görgős székálló típusokat is, így, ha nagyobb igénybevételnek van kitéve a burkolat, akkor is sokáig képes megtartani eredeti minőségét.
 • A moduláris és a tekercses szőnyegek két nagy családja tökéletesen kiszolgálja mindenki igényeit, de természetesen mindkét típusnak megvannak az előnyei és hátrányai. Előbbi praktikus megoldást jelent irodák esetén, hiszen koszolódás esetén csak egy-egy lapot kell távolítani és cserélni, utóbbi pedig illesztésmentesen képes kiölteni nagyobb tereket is. Bár ezt a típust nehéz tisztán tartani, illetve cserélni sérülés esetén, viszont lehetőség van egyéni elképzelések szerint készült tekercses szőnyegek legyártatására is.

Padlószőnyeg lerakás: minden, amit tudni érdemes 

A padlószőnyeg lerakása nem túl bonyolult feladat, viszont az aljzat előkészítése, a megfelelő szőnyegtípus, majd a hozzá szükséges segédanyagok kiválasztása, a szakszerű fektetés, majd a lábazatolás könnyen kifoghat bárkin. Nemcsak azért, mert jelen esetben is igaz, hogy valaminek az ára nem feltétlenül garancia a minőségre is, hanem azért is, mert eszközigénye (szerszámok) van a szőnyegburkolat fektetésének. Sőt, a fektetés során figyelnünk kell a szálirányra, a tágulási hézagokra és a a rögzítő anyag helyes alkalmazására is.

1. Milyen eszközökre lesz szükségünk a padlószőnyeg lerakás során?

Először is az aljzat minőségét kell megvizsgálnunk, hiszen minden a megfelelő alapoknál kezdődik. Az aljzatkiegyenlítést bízzuk mindenképpen szakemberre, hiszen egy keverőállomás és a kiegyenlítő anyag beszerzése tetemes befektetés, nem is beszélve arról, hogy ha nem megfelelő sűrűségű anyagot keverünk, akkor kidobunk egy csomó pénzt az ablakon. Ám ha a bekeverés sikerül is, akkor is kétséges, hogy valóban tudunk-e egységes felületet képezni vele (a nevével ellentétben az önterülő aljzatkiegyenlítő sem képez „magától” sima és egységes felületet). Tehát, ha az aljzatunk már megvan és „csak” a padlószőnyeg lerakás a mi feladatunk, akkor a következő szerszámokra lesz szükségünk menet közben:

 • Szőnyegvágó kés
 • Trapéz penge
 • Kicsapó zsinór
 • Szőnyegvonalzó
 • Simítólap
 • Teddy henger

2. Szőnyeg méretre vágása

Ami különösen nagy gondot szokott okozni, az a szőnyeg méretre vágása a falaknál. Fontos, hogy ha nagyon szorosra vágjuk, hézagmentesen az anyagot, akkor a hőtágulás miatt fel fog púposodni. Ha viszont nagyon hézagosan hagyjuk, nem lesz esztétikus látvány. Tekercses szőnyeg esetén a feszítésről sem feledkezhetünk meg, míg a modulszőnyegek esetén minden lap lerakása előtt ellenőriznünk kell a megfelelő szálirányt.

3. Szőnyeg rögzítése

Emellett a szőnyeg rögzítésének módja sem mindegy. Modulszőnyeg esetén használhatunk speciális kétoldalú ragasztót, amivel a lapok érintkező sarkait rögzítjük egymáshoz (az elmozdulás elkerülése végett) és az aljzathoz, illetve használhatunk fixálót, esetleg ragasztót az aljzat teljes felületére. Előbbi esetén a lapok később, elkoszolódás vagy sérülés miatti csere során könnyen visszaszedhetőek. Tekercses szőnyegnél ragasztjuk/feszítjük a szőnyeget annak érdekében, hogy ne tudjon elmozdulni, felhullámosodni.

4. Szegély készítése

A szegély készítése egy-egy helyiség falai mentén, valamint annak rögzítése nemcsak jó kézügyességet, hanem magasfokú precizitást is megkövetelő feladat. Kisebb helyiségben, sok sarok esetén a pontos bevágás és illesztés komoly fejtörést okozhat.

5. Burkolatváltók beépítése

A különböző burkolattípusok (hideg és melegburkolatok, vagy akár két eltérő melegburkolat) találkozásánál pedig a botlásveszély és a szigetelés szempontjából is elengedhetetlen a burkolatváltók beépítése, melyek lehetővé teszik, hogy a teljes ház/szálloda/iroda harmonikus és egységes képet alkosson, ízléses kivitelben.

6. Karbantartás

Mindezek mellett a tisztántartásról sem feledkezhetünk meg: a padlószőnyeg lerakása után a megfelelő, gyártói előírás szerint végzett tisztítás ugyanis hosszú évekkel megnövelheti a burkolat élettartamát.

Miért ajánlott inkább szakemberekre bízni a padlószőnyeg lerakás folyamatát?

A fentiekből már kiderült, hogy bár alapvetően egyszerűnek tűnik a szőnyegpadló lerakása, a speciális eszközigény mellett sok apró buktatója is van. Jóllehet az interneten számtalan hasznos információ megtalálható ezzel kapcsolatban, az esztétikus és időtálló eredmény érdekében érdemes odafigyelni minden apró részletre. Éppen ezért jobb, ha a padlószőnyeg lerakását szakemberekre bízzuk.

 • Egy szakember segít a megfelelő burkolat kiválasztásában.
 • Gondoskodik a burkolat, a lábazat és a burkolatváltó beszerzéséről (a kellő mennyiség meghatározása mellett).
 • Garanciát vállal az elkészült burkolás minőségére és időtállóságára.
 • Időt és energiát spórolhatunk vele, hiszen sok évnyi szakmai tapasztalattal olyan kivitelezés közben felmerülő kérdésekre és problémákra is megoldással szolgál, amit mi magunk nem tudnánk egyedül megoldani.

A szőnyegburkolatok semmi máshoz nem hasonlítható melegséget és hangulatot képesek varázsolni bármilyen – nem vizesblokkot érintő – térbe, legyen szó egy apró szállodai szobáról vagy egy hatalmas open office-ról. A padlószőnyeg lerakása azonban sok-sok döntéssel és kihívással is együtt jár, éppen ezért érdemes az első lépésektől szakemberrel együttműködni a megálmodott eredmény elérésének érdekében.