Szállodaburkolat: tekercses vagy inkább modulszőnyeg?

A szállodákban lévő burkolatok nem egységes igénybevételnek vannak kitéve, éppen ezért fontos, hogy a design mellett a rendeltetésüknek megfelelő, jó minőségű, magas kopásállóságú melegburkolatokat válasszunk. Mivel a hotelek az otthonosság, melegség hatását kell, hogy tükrözzék, így mindenképpen érdemes szőnyeg burkolatot választanunk. A legjobban igénybevett területek a folyosók és az előterek, érkeztető helyiségek, így ezek esetében kiemelkedő jelentőségű, hogy a szőnyeg burkolat vastagabb anyagból készüljön, magas kopásállósággal. A modulszőnyeg és a tekercses szőnyeg számtalanelőnyét és hátrányát gyűjtöttük össze az alábbiakban a tökéletes választás érdekében.

Modulszőnyeg vagy tekercsesszőnyeg az ideálisabb szállodákba?

Modulszőnyeg vagy tekercsesszőnyeg az ideálisabb szállodákba?

Mi az a modulszőnyeg?

A modulszőnyeg alatt olyan melegburkolatokat értünk, melyek egységes méretű lapokból állnak. Fektetésük egyszerű, nem igényel speciális ragasztót, csak egy fixáló réteget, mely nem hagyja, hogy a lapok elmozduljanak és olyan tapadófelületet képez, melyből a lapok akár évekkel később könnyen felszedhetőek, cserélhetőek. Népszerűségük legfőbb oka, hogy széles színválasztékban elérhetőek, így akár több szín felhasználásával mintás hatást is kelthetünk vele. Szállodák esetén is az a modulszőnyeg burkolatok legnagyobb előnye, hogy praktikusak: fektetésük egyszerű és gyors, elkoszolódás, kopás esetén cseréjük könnyen megoldható, hiszen általában 50×50 cm es lapokból állnak, melyek egyenként is kivehetőek és pótolhatóak egy új lappal.

Mi az a tekercses szőnyeg?

A tekercses szőnyeg burkolat nevéhez híven általában 4-5 méter szélességű és 25 méteres hosszú tekercsben kerül gyártásra. A burkolatok legnagyobb előnye, hogy igény szerint egyedi mintával és színben is gyártathatóak, tökéletesen egységes és harmonikus teret képesek létrehozni, hiszen nem igényelnek, vagy nagyobb terekben is csak egy-egy helyen igényelnek toldást.

Tökéletes választás lehet olyan helyiségek burkolására, ahol fontos a magas minőség és ahol a padlóburkolatnak nem csak funkcionalitásában, hanem designjában is vonzónak kell lennie. Éppen ezért hotelek és szállodák aulájának, szobáinak és folyosóinak burkolására a tekercses szőnyeg a legjobb választás, bár méretükből adóan cseréjük időigényes és nagyobb feladat, mint a modulszőnyeg esetében. Ám ennél a burkolattípusnál lehetőség van extra alátét elhelyezésére is, mely még csendesebb járást, extra komfortot és hosszabb élettartamot biztosít a szőnyegnek.

Modulszőnyeg vagy tekercses szőnyeg – pro és kontra

A modulszőnyeg korábban elsősorban irodai burkolatként volt népszerű, ám manapság már a 3-4 csillagos hotelek nagy részében is előszeretettel alkalmazzák. A modulszőnyegek minősége és kialakítása ugyanis olyan fejlődésen ment át az elmúlt 10 évben, hogy ma már megállják a helyüket a nagy igénybevételnek kitett, minőségi látványt megkívánó, magas nívójú szállodákban is.

Manapság már elérhetőek a piacon olyan komfort hátoldallal ellátott típusok is, amik az akár 13 mm vastagot is elérik, növelve ezzel a komfortérzetet és csillapítva a lépészajt. Hála a széles színválasztéknak, többféle típusnak, valamint a variálható fektetési módoknak, remek megoldást jelenthetnek modern hotelek esetében is. Az esetleges foltok és sérülések javítása roppant egyszerűvé válik ezzel a típussal, ami megtakarítást tud eredményezni a karbantartás költségeiben is.

Az exkluzív 5 csillagos hoteleknél megszokott a szövéssel és csomózással készült szőnyegek használata (jellemzően gyapjúból), mely egy magasabb értéket képvisel. A szövéssel készült szőnyegeket feszítéssel is rögzíthetjük, ahogy az az angolszász területeken elterjedt. Ugyan a tekercses szőnyeg cseréje nagyobb feladat, csak teljes helyiségek újraburkolásával oldható meg, ám egységes képet alkot és betölti a teret, harmóniát hozva létre ezáltal. Ráadásul a szállodai burkolatoknál jellemző nagyméretű minták csak ezzel a klasszikussal valósíthatóak meg.

Hogyan érdemes modulszőnyeget vagy tekercses szőnyeget választani?

Mielőtt szőnyegburkolatot válasszunk panziónk, szállodánk helyiségeibe, van néhány szempont, amelyet feltétlenül érdemes figyelembe venni:

  • mekkora és milyen jellegű igénybevétel éri a padlót az adott területen
  • milyen lángterjedésű szőnyeget kell alkalmazni hatóságilag
  • milyen vastag, komfortos legyen a szőnyeg
  • mintás vagy egyszínű legyen
  • szóba jöhet-e a modulszőnyeg és a padlószőnyeg kombinálására
  • tisztítás, karbantartás gyakorisága
  • milyen költségkerettel rendelkezünk szőnyegválasztás szempontjából

Mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni a burkolat kiválasztása előtt. Tisztában van a szőnyeg és a melegburkolat elkészítésének előnyeivel és hátrányaival, és a különböző terek egyéni sajátosságainak megfelelően tud tanácsokat adni, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg vásárlás/fektetés előtt.

Miért kell szakemberekre bízni a szállodai szőnyeg lerakását?

Egy szálloda esetében csak a tökéletes az elég jó, és ehhez arra van szükség, hogy a helyiségek minden elemükben a profizmust és a minőséget tükrözzék. Éppen ezért mindenképpen megbízható szakemberekre kell bízni a melegburkolatok lerakását is, hiszen:

  • a végeredmény garantáltan olyan lesz, mint amilyet elképzeltünk.
  • nem kell kompromisszumot kötnünk a látvány és a minőség terén.
  • az ideális burkolat kiválasztásától a helyszínre szállításon keresztül a burkolásig mindent kézben tart.

 

A megfelelő padlóburkolat kiválasztása minden esetben kiemelkedő jelentőséggel bír egy új épület vagy egy felújítás során, hiszen nemcsak atmoszférát teremthetünk vele, de egy helyiségbe belépve az ember akaratlanul is először a padlót, majd a falakat veszi szemügyre. Különösen fontos a megfelelő padlóburkolat egy szálloda vagy hotel esetében, hiszen nem csak kényelmesnek, hanem esztétikusnak és praktikusnak is kell lennie a kiválasztott anyagnak. Egy jó minőségű, megfelelően fektetett és karban tartott modulszőnyeg vagy tekercses szőnyeg hosszú évekig lehet egy szállodai padló dísze, amennyiben harmonizál annak stílusával és magas minőségével emeli az épület nívóját.